sâmbătă, 23 februarie 2019

Conflicte, conflicte și iar conflicte?



Conflicte interioare? Conflicte cu persoana iubită, cu copiii, cu părinții sau colegii de muncă? Vrei să-ți stăpânești ieșirile nervoase, să pui capăt certurilor sau chiar să le stopezi imediat ce simți că acestea vor începe?
Dacă ți-aș spune că toate se pot rezolvat SUPER SIMPLU, m-ai crede?
         Nu o spun eu! O spune .Zoltan Veres.
         Vedeți voi, zilele trecute am fost la un seminar pentru inteligența emoțională în conflicte. Sună pompos, dar au fost cele mai bine petrecute 2 ore din viața mea. Cu exemple concrete, am aflat unde greșesc eu, unde și când greșesc ceilalți și cum aș putea să evit toate acestea pentru binele și confortul meu.
        Seminarul a început în stilul caracteristic lui Zoltan. Ne-a rugat să facem cunoștință cu cel puțin 5 persoane de lângă noi. Starea de spirit s-a schimbat imedita în toată sala. Ne-a povestit despre copilăria lui, despre traumele care i-au marcat viața, despre anii în care a luptat să devină cine este astăzi, despre compromisurile și încăpățânarea de a-și ține persoana iubită lângă el și despre lupta pentru supraviețuire într-o lume plină de discriminare și de ”cel mai mare și mai tare câștigă mereu”.
Ne-a rugat să-i spunem la ce întrebări dorim să ne ofere răspuns. Am ridicat 2 degete:
-         Cum să nu provoci un conflict?
-         Apreciez întrebare. Mulți nu ajung la nivelul acesta, mi-a răspuns Zoltan.


     Cu o tablă întreagă de întrebări, au început lecțiile. După exemple clare din viața de zi cu zi, după scheme și cazuri concrete analizate, după soluții pe care Zoltan le-a aplicat de-a lungul vieții, rezultatul a fost unul cât se poate de simplu. Ca să ajungi la un conflict trebuie să ai subiectul și starea necesară pentru conflict, iar ca să-l stopezi trebuie DOAR să:

FII EXEMPLU
și să
IUBEȘTI NECONDIȚIONAT



Sună cam aiurea, dar toate au logică.
În primul rând trebuie să înțelegi. Să spunem că te cerți cu un coleg de muncă. Trebuie să analizezi puțin situația. Acest coleg are des conflicte cu toată lumea sau doar cu tine? Întârzie mereu doar la întâlnirile cu tine sau la fel face și cu ceilalți? Nu respectă taskurile doar cu tine sau și cu ceilalți? Dacă nu ești un caz izolat, atunci problema nu este la tine ci la el. Și dacă asta este problema lui, de ce o faci problema ta?
Iubitul te-a înșelat. Ești prima iubită pe care a înșelat-o sau este o practică de-a lui? Te-a jignit doar pe tine sau și pe celelalte femei din viața lui? A ridicat mâna asupra ta sau și-a lovit și celelalte iubite? Ai prins ideea? Răspunsul este FOARTE CLAR. Nu tu ești problema, ci el.
Cum era vorba? Atâta poate, atâta face?



Caută să înțelegi persoana cu care ai mereu conflicte și caută să eviți pe cât posibil a mai intra în conflicte cu ea. Nu se poate din prima, dar pe parcurs vei îmbunătăți din ce în ce mai mult situația. 
Zoltan ne-a învățat să facem chiar și o schemă a conflictelor. Dacă avem certuri mereu cu aceeași persoană, înseamnă că tot parcursul are un tipar. Este necesar să analizezi fiecare pas din acest tipar și să înveți să intervi acolo unde crezi că se va adânci iar conflictul.


M-a bușit râsul când ne-a spus că avem conflicte cu persoane pe care nici măcar nu le cunoaștem. Serios?
”Sunteți cu mașina în trafic. Cineva vă taie calea. Începeți să înjurați, să strigați la el, eventual mai faceți și vreo 2 semne obșcene. Deja ați intrat în conflict. Chiar am un prieten care făcea la fel și cu timpul a învățat să gestioneze problema foarte bine. Nu mai înjură și se adresează celorlați participanți în trafic cu ~ îngeraș ~ Îngeraș vezi că te sinucizi, îngeraș mai sunt și eu pe aici, îngeraș las-o mai moale că faci poc!”
Intrăm în conflict zilnic fie că vrem fie că nu vrem. Dacă ne-am putea controla aceste emoții, lucrurile ar fi mult mai liniștite și viața noastră ar fi mult mai frumoasă.


”Mergi pe o alee în pădure. Este o dimineață superbă de vară. Aerul adie ușor și soarele te încălzește printre frunzele copacilor. Te îndrepți spre o poieniță și dintr-o dată în drumul tău apare o buturugă exact în mijlocul aleei. Ce faci? Te oprești și ce cerți cu buturuga să se dea din drum? Stai acolo până când pleacă? Te întorci acasă pentru că e buturuga acolo?”
Cel mai grozav răspuns mi l-a dat prietena mea Loredena: ”Mă urc pe ea și-mi fac și-un selfie.” 😂
EXACT! O ocolești, o sari, te urci pe ea. Faci ce trebuie ca să-ți vezi de drum și să ajungi în minunata ta poieniță. Așa este și cu persoanele cu care ai mereu conflict. Le ignori, le ocolești, treci peste și îți vezi de viață liniștit oricât te-ar sâcâi, oricât rău ți-ar face și oricât ți-ar sta în drum. Iar dacă la întoarcere știi că buturuga e tot acolo, atunci din start mergi pe alt drum. Vedeți ce simplu este?
Schimbare începe cu noi. Să fim noi un exemplu și să încercăm să-i iubim pe ceilalți necondiționat. Nu zice nimeni că trebuie să le acceptăm josniciile și trebuie să ai FOARTE BINE delimitată linia între ceea ce accepți și ce nu, dar să încercăm atât cât stă în puterea noastră să-i înțelegem.
Iar încă un lucru FOARTE IMPORTNAT este acela ca niciodată, dar niciodată să nu încercați să aplanați un conflict dacă nu vi se cere ajutorul.
”Imaginați-vă că doi lupi se luptă. Chiar vreți să vă băgați între ei? Până nu renunță amândoi la luptă și vin cu urechile plecate și dând din codiță să vă ceară ajutorul, niciodată să nu interveniți. Ambii lupi trebuie să dorească acest lucru. Dacă doar unul dorește conciliere, veți ajunge sfâșiat de celălalt lupt.”
Eu mi-am învățat lecția de aur. Cu cât dau mai multă atenție, cu atât îmi controlează viața mai mult. Cu cât ignor și mă detașez, cu atât observ ce lucruri și oameni minunați mă înconjoară. Iar o gândire pozitivă atrage după ea numai lucruri frumoase și pozitive. Aici v-a trebui să mă credeți pe cuvânt. 😃

Material didactic pentru acasă 

Pe Zoltan în găsiți AICI. Susține zeci de webinarii gratuite. Rupeți-vă un pic din timpul vostru și ascultați-l. MERITĂ.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu