luni, 7 aprilie 2014

Un principe, Ducu Bertzi, copii neșcolarizați, viitorul țării!


         Zilele trecute, unul dintre membrii Cluburilor Rotary  Iași m-a rugat să-l ajut cu promovarea unui proiect pilot. N-a vrut să-mi spună la telefon despre ce este vorba așa că discuția s-a desfășurat printre felii de pizza și apă plată cu lâmăie. (Ținem amândoi regim!)
- Ai idee câte librării sunt în România? Librării în care să mergi să-ți cumperi o carte?
- O_o (Am răspuns eu)
- 300 de librării în întreaga țară, din care 80 în București. 300 de librării la 20 de milioane de locuitori.
- Chioșchiuri de ziare?
- o_O (Am răspuns altfel, a se observa)
- 3.000 de chioșchiuri. Atât. 3.000 de chioșchiuri de unde poți cumpăra un ziar. Avem orașe în care nu există nici măcar un chioșc.
- Investiție în cărți pe cap de locuitor? 4 euro. PATRU euro. Ungaria, care este cu o treaptă mai sus decât noi, are o investiție în cărți de 40 de euro pe cap de locuitor! Suntem codașii codașilor.
- Și ne mai minunăm de ce unii scriu ”s-ă” sau ”nui nimic”?
Încet dar sigur devenim o țară de agramați. Încet dar sigur o să uităm cine este Ion și de ale lui glasuri (Așa, așa, dă repede un Google și vezi ce naiba zice asta cu glasurile ei), dar o să știm ce mărime poartă Drăgușanca la silicoane.
Informațiile primate au fost „n”. Faptul că elevi de clasa a VIII- a nu știu să citească cursiv sau că nu sunt  în stare să reproducă cu ale lor cuvinte paragraful gata citit, au fost semnale de alarmă pentru cei cărora le pasă.
Cu alte cuvinte, după ce au bătut pe la ușile mai multor ministere ( Ministerul Culturii, Ministerul Învățământului, etc.) care evident au spus PAS, Editura Curtea Veche Publishing a ajuns la Casa Regală. Au prezentat proiectul, iar a doua zi Regele Mihai a răspuns afirmativ inițiativei. După Casa Regală, alături de ING,  au apărut în peisaj și Cluburile Rotary Iași.
Împreună au încercat să implementeze proiectul în cât mai multe școli. „Cărțile Copilăriei”. Simplu și de efect, Cărțile Copilăriei este proiectul ce cuprnde 12 cărți cu cele mai importante opere literare ale umanității ( chiar si William Shakespeare), opere ce sunt repovestite pentru a fi înțelese de toți, fie mic, fie mare. Pe lângă cele 12 cărți a căror preț este de 9,9 lei bucata, proiectul presupune înființarea de Cluburi de Lectură în 10 școli din județul Iași. Editura Curtea Veche a finanțat și realizat o serie de DVD-uri împreuna cu studenții de la Academia de Teatru și film din București, cu ore practice ale unor Cluburi de Lectură din București, spre a exemplifica și mai clar desfășurarea unei ore de Club de Lectură.
„ Până acum s-au strâns banii necesari pentru 5 școli (400 euro x 5 școli = 2.000 euro). Așadar, mai rămân de acoperit alte 5 școli (2.000 euro). S-au făcut Cluburi de lectură în Școala Poieni din Schitu Duca, în Hălceni comuna Șipote, în Comarna, Trifești și Prisăcani. Atât de fascinați au fost copiii de aceste cărți încât au fost școli unde s-au mai înființat alte Cluburi de Lectură din propria inițiativă a dascălilor. Este fascinant să vezi acești prichindei cum țin cărțile la piept știind că nu vor ajunge pe foc sau pe post de capac la o oală de smântână. Cărțile le sunt donate direct lor, în prezența dascălilor”, mi-a mai povestit amicul meu. 
Ce fac Cluburile Rotary din Iași ca să adune diferența de bani necesară? Organizează un concert caritabil susținut de Ducu Bertzi și Orchestra Momentum, sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 18:00, în sala Aula Magna a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Prețul unui bilet este de 30 de lei. Dacă reușesc să vândă 600 de bilete, copiii de la cele 5 școli prinse în program, vor avea cărțile și Cluburile de Lectură înainte de Paști.


Pot renunța la o prăjitură și o cafea ca să susțin acest proiect, așa cum și tu te poți lipsi de un pachet de țigări și o bere. 30 de lei nu este un capăt de țară, mai ales că nu-ți cere nimeni să dai banii degeaba. Pentru acei 30 de lei vei avea parte de un concert de excepție și de o seară în preajma unor oameni de calitate. Bilete puteți găsi atât la MINE, cât și la Centrului Cultural German Iaşi, zilnic între orele 14.00 şi 18.00. tel. 0232.214.051 sau la ICAR Palas - Tel: 0232.708.919. Dacă vă este mai comod, puteți comanda biletele și prin telefon la: 0723-109.811.
De ce susțin acest proiect ? Pentru că pe 4 Aprilie însuși Principele Nicolae (Așa, așa, iar pe Google. Iar nu ai habar despre cine vorbesc!) a mers în Săveni, Focuri, Fântânele și Coarnele Caprei. Dacă un principe s-a dat jos de pe tron, eu de ce nu m-aș da jos din tramvai? :) AICI vei putea vedea și câteva fotografii ce exprimă bucuria copiilor de a ține pentru prima dată în mână o carte, alta decât manualele școlare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu