joi, 6 octombrie 2016

Blogăreală + cafea = FIKA



     Trebuie să învăț librăriile din Iași, mai ales cele din Piața Unirii. 
Primesc invitație de la Andreea să ne vedem cu gașca la o cafea! Locul întâlnirii? FIKA, lângă Librăria Junimea.


      Pffff …. O ieșire după atâta amar de timp. Nici nu mai știam cum e in ”cilivizație” :)))
       Zis și făcut! Mă fac toată ghelă și răchitoare și mă pornesc. Parchez undeva pe Independenței și o iau agale la picior. Mă proptesc în fața librăriei Humanitas. Mă uit ca un copil mic pentru prima dată la trecerea de pietoni: când spre stânga, când spre dreapta. Unde-i, mă, cafeneaua aia?
Când mă uitam eu tot stânga - dreapta mai, mai să fac entorsă la gât, văd cu coada ochiului un J mare cât casa … peste drum. JUNIMEA!
Bravo, blondo!


     Ajung la locul de întâlnire. Intru în cafenea și jos, la parter, liniște. Dar nu o liniște de aia …. ci o liniște de aia …. liniștitoare. V-am pierdut, știu!



     Mă întâmpină  2 zâmbăreți - Andrei și Roxana, cei care aveam să aflu mai târziu, sunt proprietarii cafenelei. Nu apuc să zic nimic că și aud ditamai hărmălaia de la etaj.
Normal!! Iar ai ajuns ultima!
     Urc și eu la gașca veselă. Anda mă ia că vine doamna Cruella, Florina îmi face semn să vin lângă ea, iar Titi mă amenință că mă pupă mai târziu de bună revedere. Câteva (MULTE) fețe noi. Eheeeee …. Blogosfera ieșeană crește frumos și sănătos. Viitor de aur are online-ul.


     Mă așez lângă Florina și Alexandru. Imediat își face apariția și Ionuț, vine și VIP-ul de Bogdan, Paul urca deja cu aparatul foto fixat pe noi, deci putem să dăm drumul la hăhăială.
     Îmi era dor de ei, de momentele de cârcoteală și de comentarii non-stop.



     Printre râsete și poze, Andrei și Roxana vin să ne povestească puțin despre mica lor cafenea. FIKA – un concept suedez nou implementat la Iași, este o cafenea de suflet. Fika în suedeză înseamnă pauză de cafea. Exact ce iubesc eu: pauzele, cafeau și PRĂJITURILE! Da, da! Am degustat niște prăjituri suedeze grozave. Și dacă nici eu nu mă mai pricep la dulciuri, atunci nu știu cine!





       Ne-am bătut pe ele. Eu vs Adelina și Alexandra. Suroriile Bohan mi-au pus ambiția la încercare! Doar domnul Constantin ce stătea liniștit și se amuza de noi printre blițurile aparatului foto.
          Dar știți ce-i interesant? Am avut curaj să beau cafeaua fără zahăr. Doar cafea cu lapte. O să râdeți de mine, dar prima gură de cafea m-a dus cu gândul la țară, la bunica, la acel lapte fiert în ceaunul unde ai făcut mămăliga. Poate nu-i cea mai fericită asemănare, dar gustul era atât de aromat încât acel pliculeț de zahăr l-ar fi stricat. Ciudat sentiment cum o cafea adusă din Kenya și Etiopia te trimite direct cu gândul la copilărie și bunici. Indiferent de tipul cafelei: espresso, cappuccino, flat white sau black - copilăria mea era acolo. :)


Ca să o scurtez, una peste alta, cred că și eu și Victor, SimonaMarian, Ioana, Alexandra, Diana, Mariana, Ionuț plus Andreea ne-am găsit o nouă cafenea de suflet.


ÎNCERCAȚI! :)


Un comentariu: