sâmbătă, 9 aprilie 2016

Băi, care ai cârpit găurile de pe pistă?

       În fiecare an, de Revelion, respect câteva reguli de aur:
  •     Niciodată să nu intru în noul an cu datorii (ei … vorba vine);
  •     Am cât mai mulți bani în buzunar (de preferat și Euro :D);
  •     Întotdeauna să am ceva nou pe mine;
  •       Întotdeauna să am ceva roșu la mine;
  •       Întotdeauna îmi pun 3 dorințe realiste care se pot îndeplini într-un an.

     În seara trecerii în 2010 mi-am dorit să zbor. Atât. Să zbor de ziua mea până la Milano și înapoi. Să zbor până acolo, să beau o cafea, să mă plimb câteva ore și seara să mă întorc în Iași.
     Întâmplarea face ca, în martie 2010, să fiu anunțată că urma să se lanseze noua Dacia Duster în România, iar lansarea oficială urma să aibă loc la Romexpo București. Erau invitați toți cei din presă care scriau despre domeniul auto. Din Iași am fost aleși doar 2 reporteri.
       
     Mijlocul de transport? Avionul.
     Plecarea? Dimineața la 6, întoarcerea seara la 8.

    Am zâmbit pe înfundate și mi-am zis în gând „Am fost pe-aproape. Nu-i Milano, dar nici București nu sună rău.”

      În ziua cu pricina, m-am prezentat cu al meu coleg de scaun la aeroport. Inițial am crezut că am ajuns într-o hală părăsită cu ceva scaune uitate pe acolo. Ne-am îmbarcat și așteptam să decolăm. Amândoi zburam pentru prima dată.
      Baaaaanzaaaiiii și avionul se pune în mișcare. Gropi nu cred că erau, dar din cauza asfaltului denivelat, nu m-am putut abține. Eu, ca întotdeauna ironică, zic: „Ce tare! Avionul ăsta are și masaj în scaune!”. Așa tare ne zdruncinam, încât colegul mă strânge tare de mână și mă întreabă:
-        E normal?
-        Ei! Zi și tu că ești cu mașina prin Tudor. (Acolo erau cratere în asfalt, nu gropi.)

The END
      
       Cam asta fu prima mea experiență cu avionul.
      A doua experiență cu aeroportul ieșean a fost în 2014, culmea, tot martie, când am zburat spre Londra. Ceva mai bine în ceea ce privește condițiile, dar nimic care să mă dea pe spate.

     În 2015, m-am dus să duc o prietenă la aeroport. Ne-am despărțit la intrarea în Terminal și, când am dat să urc în mașină, am văzut cum un tânăr se reîntâlenște cu o gașcă de prieteni ce-l așteptau afară. Zice râzând: „Băi, care ai cârpit gropile de pe pistă?”.
      Am urcat în mașină râzând de pocneam. Încă unul cu masaj în scaun!

      La inițiativa Kooperativa 2.0 Iași, primesc, eu și încă vreo 38 de bloggeri, invitație de a vizita Aeroportul Iași. La o altă întrunire a bloggerilor ieșeni, la care eu am semnat condica de prezență cu un mare ABSENT, Epox a venit cu ideea de a promova ceva ce ar aduce Iașului beneficii și Andreea a implementat-o imediat. Așa că primul pe listă a fost Aeroportul Iași.
     Deja îmi făceam planuri că o să primesc un bilet spre Milano, o să urcăm în cabina pilotului, o să-mi fac un selfie din turnul de control. Deja eram în extaz. CIUCIU cât casa a scris pe mine. J)))
     Eh…. Am depășit momentul și, după o discuție foarte degajată între noi și Marius Bodea, directorul aeroportului, am aflat ceea ce era util pentru Iași și ieșeni. Aș fi aflat și mai multe, dacă Paul nu mă necăjea din 5 în 5 minute cu pozele. >:P 






Știați că?



·       În 2013 a început modernizarea aeroportului, cu ajutorul fondurilor europene, iar anul trecut s-a tăiat panglica de inaugurare a noului terminal și a pistei.


·       Pista nouă a fost finalizată cu un an mai devreme. Fiind cu structură flexibilă, este unică în România.
·       Terminalul nou de pasageri a fost terminat în 6 luni și este de două ori mai mare decât cel anterior.



·       Aeroportul se mândrește cu o cale nouă de rulare finalizată doar în 5 zile, o platformă nouă și o parcare nouă.
·       În anul 2012 era doar o singură rută spre Viena, iar în 2016 portofoliul a crescut la 16 rute externe.



·       Acum câteva zile s-au inaugurat zboruri către Barcelona și Bruxelles, pentru ca în iulie să fie lansate zboruri către Larnaca și Catania.


·       Din toamnă vom putea zbura din Iași spre Frankfurt și Madrid.


·       În 2017 va fi inaugurat zborul către Amsterdam și încă o locație exotică surpriză.
·       Pentru că nu avem autostradă, Aeroportul Iași este deocamdată singura legătură cu Vestul țării, urmând ca din octombrie să fie zilnic două curse interne către Cluj și Timișoara.




·       Pentru prima dată după 1990, Aeroportul Iași a obținut profit și s-a „decuplat” de la banii publici, astfel că au mai multă libertate în negocieri cu partenerii externi, fără a se mai lovi de birocrația bine cunoscută de la noi.
·       În noiembrie 2015, Aeroportul Iași a primit recunoaștere publică, la nivel mondial, la cel mai mare Forum de Aviație organizat de ICAO – Montreal. Aeroportul Iași a fost prezentat ca fiind singurul exemplu pozitiv de dezvoltare într-un timp foarte scurt din Europa.


·       Număr pasageri:
Ø 2014 – 270.000
Ø 2015 – 381.000
Ø 2016 – 850.000 (estimare)
Ø 2017 – 1.000.000 (estimare)


·       Londra este cea mai populară destinație. (Sorry, Italia! :P)
·       La vară se preconizează 38 de zboruri zilnice.



        Câteva sfaturi pentru toți cei care vor să aibă o călătorie cât mai plăcută și să nu fie pipăiți, la propriu, la punctul de control:

-        NU cărați în bagajul de mână cosmetice lichide (parfumuri, oje, creme, geluri de duș, șampon etc. – în limita a 100 ml) fără a fi băgate în pungi resigilabile.





-        Purtați cât mai puțin metal pe voi. Fără curele, papuci cu ținte, pantofi cu toc, bijuterii proeminente și grele.
-        Dacă aveți laptopuri, aparate foto, baterii etc., lăsați-le la vedere.
-        Nu purtați pile, forfecuțe de unghii, bricege, unghere, cuțite. Riscați să rămâneți fără ele, în cel mai fericit caz.
-        Aruncați sticlele cu suc sau apă. Nu aveți nicio șansă să treceți cu ele de punctul de control.
-        În caz că aveți medicamente, lângă ele trebuie să aveți și rețeta.
-        Nu mai știu care-i treaba cu cartușele de țigări, dar știam că doar un cartuș este permis la bagajul de mână. FĂRĂ brichete sau chibrituri.
-        Îmbrăcați-vă lejer, asta dacă nu sunteți vreun pui de VIP și stau paparazzi cu blițul pe voi.



Acestea fiind spuse, vă doresc cât mai multe zboruri fără masaj în scaun! :D




 The END - part II.





Locația: Aeroportul Internațional Iași, 34, Strada Moara de Vânt, Iași 700750, România

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu