joi, 13 martie 2014

M-am făcut donatoare de ...

... de celule stem, de organe, de viață. Exact! Ai citit bine. De ieri sunt șansa cuiva bolnav de leucemie să ducă o viață normală ... dacă se poate spune așa.

       Auzisem povești cu donarea de celule stem hematopoietice. Ba că ți le extrage din coloana vertebrală, ba că se poate doar la naștere din cordonul ombilical, ba că bla bla bla. Povești, ce-i drept toate adevărate. Cu toate astea, acum 2 zile, mulțumită Iuliei, am aflat o altă poveste. O poveste cu și despre eroi. Și atunci m-am decis: VREAU SĂ FIU EROUL CUIVA.
Zis și făcut! Am pus mâna pe telefon și am sunat-o pe domnișoara asistentă Oana. I-am spus că vreau să mă fac donator de celule stem. A fost așa de entuziasmată că nici nu știa cum să mai reacționeze la telefon. Știți cât de fericită sunt eu când am o zi liberă? Că lenevesc toată ziua în pat, mă uit la desene animate și mănânc dulciuri? Exact!  Așa de fericită era și domnișoara asistentă. :)))
- Să-mi spuneți când puteți veni! Nu contează ora pentru că noi ne facem programul în funcție de programul dumneavoastră. Imediat o sun pe doamna doctor. O să se bucure când o să audă!

      M-am mirat! Ce-i așa mare bucurie?!? Hop și eu pe acolo! Doar nu am inventat rujul! În fine... N-am dat importanță și l-am sunat pe Titi.
- Tinere, ne băgăm? :)))
- Ne băgăm!
     A doua zi la ora 9 dimineața eram întâmpinați de domnișoara asistentă la Centrul donatorilor de celule stem hematopoietice din Institutul Regional de Oncologie Iași. Imediat a venit și doamna doctor Albu. Abia atunci am aflat de unde atâta bucurie. Centru este deschis din vara anului trecut și de atunci până ieri DOAR 44 de persoane erau înscrise în baza de date. DOAR 44 de ieșeni care s-au oferit să ofere viață.
- Nu are cum doamna doctor. Este imposibil!
- Exact așa stau lucurile. Dumneavoastră sunteți donatorul cu numărul 9.999 la nivel național iar domnul Constantin (Titi) al 10.000-lea. (Eu am sunat înaintea lui pentru programare. Sâc, sâc! :))) ) La nivel judeaț sunteți numerele 45 și 46.
     De ce? Pentru simplul motiv că omul nu este informat. Să donezi celule stem nu te costă nimic, nu doare, nimeni nu te taie și nu rămâi cu sechele. Ba mai mult, ai parte de gratuitate pentru o serie de analize care în mod normal te-ar costa 500-600 de lei.
În primă fază doamna doctor îți oferă toate informațiile necesare. Ți se răspunde cu lux de amănunte la orice întrebare ai avea. (Cum sunt cârcotașă de felul meu, bănuiesc că v-ați dat seama cam la ce interogatoriu am supus-o pe doamna doctor :)) )
Apoi completezi câteva formulare printre care și un chestionar medical.

Tocilarii! :D


După papetărie și teorie, trecem la practică: recolatarea a 15 ml de sânge pentru analize.

Ce fețe de oameni chinuiți! Nu-i așa? :)))


      Acum așteptăm diploma pentru EROI. Diploma în care suntem oficial donatori de celule stem, de speranță, de viață. Dacă peste o săptămână, o lună, un an, 10 ani, se va găsi un bolnav de leucemie compatibil cu noi, atunci vom fi contactați, consiliați din nou, întrebați dacă suntem siguri că vrem să ajutăm un om să trăiască și ni se vor recolta 250 ml de sânge. Se montează un cateter pe vena femurală (pe picior), cu ajutorul căruia donatorul este cuplat la un aparat care va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Sângele filtrat revine în organism pe cale intravenoasă. Procedura de afereză nu este dureroasaă nu necesită anestezie și durează în medie 3-5 ore, timp în care o echipă medicală stă la dispoziția donatorului. După reușita procedurii se va scoate cateterul și donatorul va putea pleca acasă. Dacă nu vrei să te deplasezi la Centru, există o echipă de medici gata oricând să vină la tine la muncă, dar trebuie să fiți minim 5 donatori!
      Te-am convins? Vrei să fii EROU? Atunci aici găsești informațiile de care mai ai nevoie și numerele de telefon necesare.
      Te mai întreb încă o dată, exact așa cum ne-a întrebat și pe noi doamna doctor: VREI SĂ SALVEZI O VIAȚĂ? :)


Despre donarea de organe în episodul următor. ;)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu